Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije za period 2024 – 2028.

Objavljeno
01/08/2024
Objavljeno u
Vesti

Vlada Republike Srbije usvojila je Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije za period od 2024. do 2028. godine („Strategija“), prepoznajući potrebu za sistematskim i sveobuhvatnim pristupom u sprečavanju i borbi protiv korupcije.

Prva Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije u Srbiji usvojena je 2005. godine. Od tada, usvojeno je nekoliko dodatnih dokumenata i operativnih planova koji su doprineli formiranju sveobuhvatne antikorupcijske politike. Najnovija Strategija nastavlja ovu tradiciju, pružajući okvir za dalji razvoj i implementaciju mera za borbu protiv korupcije.

Strategija obuhvata identifikaciju rizičnih oblasti, među kojima su policija, zdravstvo, obrazovanje, lokalna samouprava, građevinarstvo, finansiranje političkih aktivnosti, porezi i carine, javne nabavke, privatizacija i javna preduzeća. Takođe, oblasti zaštite uzbunjivača i lobiranje su uključene u okviru ovih rizičnih sektora.

Jedan od ključnih ciljeva Nacionalne strategije je doprinos ispunjavanju 14 prelaznih merila za Poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava, koje je deo pregovaračkog procesa Srbije sa Evropskom unijom. Strategija predviđa izradu analize potreba za izmenama i dopunama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije. Ovo uključuje unapređenje rezultata istraga, procesuiranje krivičnih dela korupcije, povećanje broja osuđujućih presuda, kao i oduzimanje imovine stečene kroz koruptivne aktivnosti.

Usvajanje Strategije svakako predstavlja korak napred ka unapređenju borbe protiv korupcije s tim što će implementacija će biti ključna za postizanje željenih rezultata.

Podelite

Scroll