Značajne izmene Zakona o elektronskom fakturisanju

Objavljeno
16/08/2024
Objavljeno u
Vesti

Zakon o elektronskom fakturisanju („Sl. glasnik RS“, br. 44/2021, 129/2021, 138/2022 i 92/2023) primenjuje se u oblasti elektronskih faktura u transakcijama između subjekata javnog i/ili privatnog sektora i elektronskog evidentiranja poreza na dodatu vrednost („PDV“).

U dosadašnjem periodu, Zakon o elektronskom fakturisanju je pretrpeo više izmena od kojih je najznačajnija izmena 2023. godine kojom je predviđena obaveza evidentiranja prethodnog poreza u SEF, počev od poreskog perioda koji sledi nakon 31. 8. 2024, odnosno od poreskog perioda septembar 2024. godine za mesečne, a od poreskog perioda oktobar-decembar 2024. godine za tromesečne obveznike PDV. U cilju početka primene ove obaveze izvršene su brojne izmene i dopune Pravilnika o elektronskom fakturisanju, poslednja objavljena u Službenom glasniku RS, broj 65/2024 od 02/08/2024 („Pravilnik“).

Izmene Pravilnika o elektronskom fakturisanju primenjivaće se od 01.09.2024. godine, osim odredbi koje se odnose na elektronsko evidentiranje prethodnog poreza, koje će se prvi put primeniti na poreske periode određene Zakonom o PDV koji počinju posle 31.08.2024. godine.

U oblasti načina pristupanja i korišćenja sistema elektronskih faktura („Sistem“) dodat je novi član 9a prema kome korisnici Sistema mogu da, prilikom korišćenja, a prema tome da li su obveznici PDV-a ili nisu, opredele i svoj status.

Korisnici Sistema koji su obveznici PDV, prilikom podnošenja poreske prijave PDV opredeljuju poreski period za koju istu podnose, a to može biti kalendarski mesec ili kalendarsko tromesečje.

U elektronskoj fakturi, poreske kategorije označavaju se slovnim oznakama koje pokazuju PDV tretman transkacije. Pored ranije određenih, dodate su četiri slovne oznake:

  • S20 – stanardno obračunavanje PDV po stopi od 20%;
  • S10 – standardno obračunavanje PDV po stopi od 10%;
  • AE20 – obrnuto obračunavanje PDV po stopi od 20%;
  • AE10 – obrnuto obračunavanje PDV po stopi od 10%,

Elektronsko evidentiranje obračuna PDV u sistemu poreskih faktura vrši poreski dužnik i ono se vrši zbirno, odnosno pojedinačno, unosom određenih podataka u pojedinačnu i zbirnu evidenciju, u roku od 10 dana po isteku poreskog perioda.

Prethodni porez označava PDV koji je obračunat u prethodnoj fazi prometa, odnosno plaćen prilikom uvoza koji obveznik može da odbije od PDV koji duguje i izmenama Pravilnika regulisan je način elektronskog evidentiranje prethodnog poreza („EE PP“).

EE PP vrši se zbirno za poreski period, u roku od 10 dana od dana isteka poreskog perioda, kako od obveznika PDV-poreskog dužnika, tako i od stranog lica-obveznika PDV.

Članom 286a Pravilnika detaljno je propisana evidencija prethodnog poreza, pri čemu evidencija prethodnog poreza može biti u statusu: evidentirano (po izvršenom elektronskom evidentiranju prethodnog poreza) i korigovano (ako je korisnik Sistema elektronskih faktura korigovao iskazane podatke).

Podelite

Scroll