Uredba o subvencijama za investicije u hotelski smeštaj u Beogradu EXPO 2027

Objavljeno
03/09/2024
Objavljeno u
Vesti

Vlada Republike Srbije je krajem prošle godine usvojila Uredbu o izmenama i dopunama uredbe o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u sektoru usluga hotelskog smeštaja („Sl. glasnik RS“, br. 103/2023), koja precizno definiše uslove za subvencionisanje investicija u oblasti hotelskog smeštaja, namenjene pripremama za međunarodnu specijalizovanu izložbu EXPO 2027, koja će se održati u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027 godine. Ova uredba, doneta na inicijativu Ministarstva finansija, predstavlja značajan korak ka unapređenju i proširenju turističkih kapaciteta Beogradskog regiona, uz cilj privlačenja direktnih stranih i domaćih ulaganja.

Visina subvencije:

Investitorima će biti dostupna subvencija u iznosu od 20% opravdanih troškova ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva počev od dana podnošenja prijave za dodelu sredstava podsticaja do dana isteka roka za realizaciju investicionog projekta, ili bruto zarade za nove zaposlene u dvogodišnjem periodu nakon dostizanja pune zaposlenosti kod korisnika sredstava podsticaja. Subvencije se odnose kako na izgradnju novih hotelskih objekata, tako i na rekonstrukciju i proširenje kapaciteta postojećih hotela.

Uslovi za dobijanje subvencije:

  • Minimalna vrednost ulaganja za nove hotele: 5 miliona evra;
  • Minimalna vrednost ulaganja za rekonstrukciju ili proširenje postojećih hotela: 2 miliona evra;
  • Minimalan broj smeštajnih jedinica: 50, uz obaveznu kategorizaciju hotela sa tri ili više zvezdica;
  • Lokacija ulaganja: Subvencije su namenjene investicijama u Beogradskom regionu, isključujući ulaganja u garni i apart hotele;

Rokovi za prijavu i realizaciju projekata:

  • Prijave za dodelu sredstava moraju biti podnete pre početka realizacije investicionog projekta, najkasnije do 31. decembra 2024. godine.
  • Rok za realizaciju investicionog projekta je dve godine od dana podnošenja prijave za subvenciju, sa mogućnošću produženja do 31. decembra 2026. godine. Izuzetno, rok za određivanje kategorije hotela može biti produžen do 28. februara 2027. godine.

Obaveze investitora:

  • Investitori su obavezni da obezbede sopstveno učešće od najmanje 25% opravdanih troškova iz vlastitih sredstava ili iz izvora koji ne sadrže državnu pomoć.
  • Direktno ulaganje mora se održati na istoj lokaciji u jedinici lokalne samouprave najmanje pet godina nakon realizacije investicionog projekta, uz obavezu održavanja kategorizacije hotela.

Ova uredba pruža investitorima priliku da doprinesu unapređenju hotelske ponude Beograda uoči EXPO 2027. Kroz ciljane investicije u izgradnju novih hotela ili modernizaciju postojećih kapaciteta, Beograd će biti spreman da ugosti učesnike i posetioce ove značajne međunarodne manifestacije kojih bi po procenama moglo biti najmanje 2,6 miliona.

 

Podelite

Scroll