Nova Uredba o transformaciji javnih preduzeća

Objavljeno
26/09/2024
Objavljeno u
Vesti

Zakon o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije („Sl. glasnik RS“, br. 76/2023, u daljem tekstu: “Zakon”) usvojen je 15. septembra 2023. godine, uz odloženu primenu od 12 meseci, pa je njegova primena konačno otpočela 16. septembra 2024. godine. Navedeni Zakon pretežno se odnosi na javna preduzeća koja treba da promene pravnu formu u akcionarsko društvo ili društvo sa ograničenom odgovornošću, odnosno na upravljanje privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije, kao i na centralizovano vlasničko upravljanje.

Na osnovu člana 42. stav 4 Zakona, Vlada je usvojila Uredbu o kriterijumima za izbor pravne forme društva kapitala, u koje će se javno preduzeće čiji je osnivač Republike Srbija transformisati. U tom smislu, da bi javno preduzeće čiji je osnivač Republika Srbija promenilo pravnu formu u akcionarsko društvo neophodno je da budu ispunjena 2 od 3 kumulativna uslova:

  1. Da poseduje više od 250 zaposlenih koji su u random odnosu na neodređeno vreme;
  2. Da ostvareni poslovni prihod u prethodnoj poslovnoj godine bude preko 40.000.000 evra u dinarskoj protivvrednosti;
  3. Da obavlja tehnički i organizaciono složene delatnosti ili delatnosti preko poslovnih jedinica na teritoriji Srbije.

Javna preduzeća koja ne ispune prethodne uslove, transformisaće se u pravnu formu društva sa ograničenom odgovornošću. U cilju utvrđivanja ispunjenosti uslova, javno preduzeće je dužno da najkasnije u roku od 30 dana od stupanja na snagu Uredbe dostavi nadležnom ministarstvu inicijativu sa predlogom pravne forme.

Centralizovano vlasničko upravljanje vrši se u skladu sa određenim ciljevima, poput očuvanja nacionalnog i strateškog interesa, očuvanja tržišta i zaštite potrošača, unapređenja društvenog razvoja i za čije je sprovođenje Vlada na osnovu člana 12. stav 1 Zakona usvojila Uredbu o utvrđivanju liste društava kapitala i manjinskih društava kapitala. Navedenom uredbom precizirano je na koja se tačno javna preduzeća odnosi centralizovano vlasničko upravljanje i njome su obuhvaćena javna preduzeća u većinskom vlasništvu države, ali i pojedina javna preduzeća u kojima Republika Srbija ima manjinski udeo u vlasništvu, koja su taksativno navedena u listama i čine sastavni deo Uredbe.

Javna preduzeća su klasifikovana na osnovu kriterijuma za klasifikaciju društva kapitala u dve kategorije:

  1. Društva od nacionalnog i strateškog interesa – društva u kojima Republika Srbija u svojstvu akcionara ili člana, ostvaruje pored nacionalnih, i strateške ciljeve: bezbednost i odbrana, obavljanje delatnosti od opšteg interesa, korišćenje prirodnih bogatstava i dr.
  2. Društva od posebnog ineteresa – društva u kojima Republika Srbija u svojstvu akcionara ili člana, ostvaruje druge ciljeve od interesa za stanovništvo i privredu: smanjenje društvene nejednakosti, društveni razvoj na nacionalnom nivou i dr.
Podelite

Scroll