Javna rasprava na temu nacrta Zakona o elektronskim otpremnicama

Objavljeno
11/10/2024
Objavljeno u
Vesti

Javna rasprava na temu nacrta Zakona o elektronskim otpremnicama (u daljem tekstu: „Zakon“), završena je 30. septembra, pa se u narednom periodu očekuje usvajanje Zakona koji predstavlja sastavni deo procesa digitalizacije i čija je namena da se, kao i kod uvođenja e-faktura, postupak izdavanja otpremnica stavi pod kontrolu nadležnih organa.

Zakon bi se primenjivao od 01. januara 2026. godine, od kada svi subjekti javnog i privatnog sektora po osnovu svakog prometa svojih dobara, imaju obavezu izdavanja otpremnice u elektronskom obliku preko sistema E-OTPREMNICA. Subjekat javnog sektora obuhvata entitete koji pripadaju državnom sektoru, dok je subjekat privatnog sektora obveznik poreza na dodatu vrednost, kao i lice koje trguje akciznim proizvodima. Sa druge strane, Zakon se ne primenjuje na fizička lica koja nisu obveznici poreza na prihod od samostalne delatnosti, u smislu Zakona o porezu na dohodak građana.

Izuzetno, Zakon bi se primenjivao od 01. oktobra 2027. godine za sledeće obaveze:

  • Obavezu subjekta javnog sektora da u slučaju kretanja dobara pošalje elektronsku otpremnicu;
  • Obavezu prevoznika da predstavi elektronsku otpremnicu u slučaju inspekcijskog nadzora;
  • Obavezu slanja elektronske otpremnice gde su pošiljalac i primalac subjekti privatnog sektora.

Procedura izdavanja elektronske otpremnince podrazumeva obavezu pošiljaoca elektronske otpremnice da pošalje elektronsku otpremnicu najkasnije pre početka kretanja dobara, dok je primalac elektronske otpremnice dužan da izvrši potvrdu fizičkog prijema dobara na dan preuzimanja dobara ili najkasnije dva radna dana nakon otpočinjanja prijema dobara (u suprotnom, elektronska otpremnica prestaje da važi istekom tri radna dana).

Primalac proverava primljenu elektronsku otpremnicu pristupom sistemu, prihvata je ili odbija, u celosti ili delimično, u roku od osam dana od dana prijema elektronske otpremnice slanjem elektronske prijemnice. Ako primalac koji je subjekt javnog sektora ne pošalje elektronsku prijemnicu u roku od osam dana, elektronska otpremnica se smatra prihvaćenom u celosti. Kada je primalac subjekt privatnog sektora i ne prihvati ili ne odbije elektronsku otpremnicu, elektronska otpremnica će se smatrati odbijenom u celosti.

Primalac može delimično prihvatiti, odnosno odbiti primljenu elektronsku otpremnicu, slanjem elektronske prijemnice preko sistema sa označenim odstupanjima, sa čime se pošiljalac može saglasiti u roku od 30 dana od prispeća, u suprotnom smatra se da je u celosti odbio elektronsku prijemnicu.

U slučaju nepoštovanja Zakona, propisane su novčane kazne u visini od 50.000 dinara do 2.000.000 dinara, u zavisnosti od toga koja obaveza je povređena i koje lice je odgovorno za povredu obaveze.

Podelite

Scroll