Mapa registra mera i podsticaja regionalnog razvoja (Mapa RegMPRR)

Objavljeno
17/10/2024
Objavljeno u
Vesti

Agencija za privredne registre je 10.10.2024. godine objavila Mapu registra mera i podsticaja regionalnog razvoja (Mapa RegMPRR) koja sadrži ključne podatke o trenutnom nivou razvoja, odnosno podatke o ulaganjima države, privrednom razvoju i privrednim potencijalima, uključujući polugodišnje podatke za 2024. godinu.

Mapa RegMPRR čini integralni deo šireg Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja (RegMPRR),  koji vodi Agencija za privredne registre koji obuhvata, pored Mape registra, i još dve baze podataka – bazu podataka Registra i bazu podataka Mape registra. Mapa omogućava investitorima da pre ulaganja detaljno izvrše sagledavanje, sa jedne strane dostignutog privrednog razvoja na odabranoj teritoriji za investiranje, a sa druge strane i potencijale za razvoj konkretne teritorije kao što su veličina teritorije, broj stanovnika, kvalifikaciona struktura nezaposlenih.

Sadržaj mape RegMPRR obuhvata zbirne podatke za četiri administrativna nivoa – Republiku Srbiju, regione, oblasti i opštine. Navedeni podaci su dostupni za pretragu prema izabranim kriterijumima, unutar četvorogodišnjeg perioda, sa četrnaest kriterijuma koji se mogu izabrati, u zavisnosti od interesovanja. Mapa pokazuje da su u prvoj polovini 2024. godini realizovana sredstva podsticaja u iznosu od 126,8 milijardu dinara, što je za 75,5% više u odnosu na isti period prethodne godine, pri čemu je najveći deo usmeren privredi – privrednim društvima i preduzetnicima.

Najviše ulaganja usmereno je na podsticanje poljoprivrede i proizvodnje, energetsku i saobraćajnu infrastrukturu, obrazovanje, nauku, kulturu i sport i zaštitu životne sredine.

Podelite

Scroll