Četiri Uredbe Komisije za zaštitu konkurencije

Objavljeno
10/07/2024
Objavljeno u
Vesti

Komisija za zaštitu konkurencije pripremila je predloge četiri Uredbe čije će donošenje, po okončanju javne rasprave, predložiti Vladi Republike Srbije:

  1. Uredba o kategorijama vertikalnih sporazuma izuzetih od zabrane restriktivnih sporazuma

Predmetna Uredba ima za cilj da zameni važeću Uredbu o sporazumima između učesnika na tržištu koji posluju na različitom nivou proizvodnje ili distribucije koji se izuzimaju od zabrane (Sl. glasnik RS, br. 11/2010) uvođenjem novih rešenja u skladu sa razvojem tržišta, naročito u pogledu elektronske trgovine i digitalnih platformi. Novom Uredbom se vrši harmonizacija sa propisima EU, konkretno sa Uredbom Evropske komisije (EU) 2022/720 od 10.05.2022. godine, koja je stupila na snagu 01.06.2022. godine i direktno je primenljiva u svim zemljama članicama EU.

  1. Uredba o kategorijama sporazuma o transferu tehnologije izuzetih od zabrane restriktivnih sporazuma

Uredba propisuje posebne uslove za sporazume o transferu tehnologije, uključujući vrstu, sadržinu i trajanje sporazuma, kao i vrste sporazuma koje nisu izuzete. Osnovni cilj Uredbe je da obezbedi zaštitu konkurencije i pravnu sigurnost za učesnike na tržištu prilikom zaključivanja sporazuma o transferu tehnologije, i da doprinese izvesnosti poslovanja u ovom segmentu. Uredba je usklađena je sa Uredbom (EU) br. 316/2014 od 21.03.2014. godine.

  1. Uredba o kategorijama vertikalnih sporazuma o popravci i održavanju motornih vozila i sporazuma o prodaji rezervnih delova u sektoru motornih vozila izuzetih od zabrane restriktivnih sporazuma

Ova Uredba precizira uslove za vertikalne sporazume u vezi sa popravkom i održavanjem motornih vozila, kao i prodajom rezervnih delova, čime je izvršeno usklađivanje sa Uredbom (EU) br. 461/2010 od 27.05.2010. godine, čije je važenje produženo do 31.05.2028. godine.

  1. Uredba o kategorijama sporazuma u sektoru železničkog i drumskog saobraćaja izuzetih od zabrane restriktivnih sporazuma

Uredba propisuje posebne uslove koji se odnose na vrstu i sadržinu sporazuma u sektoru železničkog i drumskog saobraćaja. Svrha Uredbe je da obezbedi pravnu sigurnost za učesnike na tržištu prilikom zaključivanja sporazuma u sektoru železničkog i drumskog saobraćaja učesnicima na tržištu. Konkretno, ukoliko su ispunjeni propisani zakonski uslovi i uslovi propisani ovom Uredbom, učesnicima na tržištu se pruža zaštita od pokretanja i vođenja postupaka utvrđivanja postojanja restriktivnih sporazuma, kao oblika povreda konkurencije. Uredba je usklađena sa Uredbom (EU) br. 169/2009 od 26.02.2009. godine.

Tekstovi predloga ovih Uredbi dostupni su na portalu Komisije za zaštitu konkurencije. Komisija poziva sve učesnike na tržištu, poslovna udruženja, advokatske kancelarije, stručnu javnost i druga zainteresovana lica da do 15.07.2024. godine putem portala eKonsultacije dostave svoje komentare, predloge i sugestije.

Podelite

Scroll