Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan za period do 2030.

Objavljeno
27/08/2024
Objavljeno u
Vesti

Vlada Republike Srbije usvojila je Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP) za period do 2030. godine, sa dugoročnim projekcijama do 2050. godine. INEKP je ključan za ostvarenje ciljeva u oblasti energetske sigurnosti, dekarbonizacije, i usklađivanja sa evropskim i globalnim standardima, a donosi i brojne mogućnosti za kompanije i investitore koje žele da se aktivno uključe u energetsku tranziciju. 

INEKP se fokusira na pet glavnih dimenzija koje su osmišljene tako da obuhvate celokupni energetski sistem Srbije: 

  1. Dekarbonizacija: Srbija se obavezala da do 2030. godine smanji emisije gasova s efektom staklene bašte za 40,3% u odnosu na 1990. godinu. U praksi, ovo podrazumeva ambiciozan plan da 45% električne energije dolazi iz obnovljivih izvora poput sunca i vetra. Posebna pažnja se posvećuje privatnim investicijama u ovu oblast, što otvara brojne prilike za pravna savetovanja u vezi sa sporazumima i regulativama koje prate ove projekte.
  2. Energetska efikasnost: INEKP promoviše modernizaciju u svim sektorima, uključujući grejanje, hlađenje i transport. Fokus je na smanjenju potrošnje energije kroz ulaganje u energetski efikasne tehnologije. To će zahtevati prilagođavanje postojećih zakonskih okvira u različitim sektorima, uključujući građevinarstvo i industriju, gde će biti potrebne pravne konsultacije i prilagođavanje novim standardima. 
  3. Energetska sigurnost: Ovaj cilj ima za cilj povećanje sigurnosti snabdevanja energijom, čime se Srbija oslanja na diverzifikaciju izvora energije i jačanje infrastrukture. Strateške investicije u mreže i skladištenje energije biće od suštinske važnosti za stabilnost sistema, a time će se otvoriti niz pravnih pitanja vezanih za javno-privatna partnerstva i regulativu. 
  4. Unutrašnje energetsko tržište: Integracija sa evropskim tržištem energije predstavlja jedan od ključnih elemenata INEKP-a. 
  5. Inovacije i konkurentnost: Razvoj novih tehnologija i podsticanje inovacija predstavljaju ključne komponente plana. Očekuje se da će značajna sredstva biti usmerena ka istraživanju i razvoju, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. 

Implementacija INEKP-a ne donosi samo obaveze, već i brojne prilike za kompanije koje žele da ulažu u održive projekte i učestvuju u razvoju srpskog energetskog tržišta. Srbija planira da izgradi oko 3,5 gigavata kapaciteta solarnih i vetroelektrana do 2030. godine, što će značajno promeniti energetski miks zemlje, što predstavlja idealnu priliku za investitore koji traže ulazak na tržište obnovljivih izvora energije. Pored toga, projekti vezani za elektrifikaciju saobraćaja i povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima takođe otvaraju značajan prostor za privatne investicije.  

Podelite

Scroll