Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o porezu na dodatu vrednost

Objavljeno
20/08/2024
Objavljeno u
Vesti

Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o porezu na dodatu vrednost („Sl. glasnik RS“, br. 65/2024, “Pravilnik”) stupio je na snagu 10.08.2024. godine i počinje sa primenom 01.09.2024. godine, osim odredaba koje se odnose na iskazivanje podataka u Obrascu POPDV, koje se primenjuju počev od podnošenja poreskih prijava za poreske periode koji počinju posle 31. avgusta 2024. godine.

Izmene Pravilnika su direktno povezane sa izmenama u propisima u elektronskom fakturisanju i osmišljene su da unaprede transparentnost i efikasnost u obračunavanju PDV-a, kao i da pojednostave postupke smanjenja osnovice i korekcije obračunatog PDV-a, a uključuju sledeće:

  1. Smanjenje osnovice za oporezivi promet – uvedene su promene koje omogućavaju smanjenje iznosa obračunatog PDV-a za primaoce dobara ili usluga kada dođe do naknadnog smanjenja osnovice. Ova mogućnost postoji ukoliko primalac poseduje dokument o smanjenju naknade, kao i interni račun.
  2. Promene u vezi sa avansima – izmenama se definiše da se naplaćeni avans koji prestaje da važi kao avans može smatrati delom naknade za promet, što utiče na obračun PDV-a. Takođe, precizirani su uslovi za smanjenje PDV-a prilikom smanjenja avansa.
  3. Poresko oslobođenje – izmenama se produžava rok za ispunjavanje uslova za ostvarivanje poreskog oslobođenja do 10. dana meseca nakon poreskog perioda u kojem je izvršen promet, uz uslov da su svi potrebni dokumenti izdate u skladu sa zakonom.
  4. Elektronske fakture i izveštaji – definisani su uslovi i rokovi za izdavanje jedinstvenih računa i elektronskih faktura za više prometa izvršenih tokom poreskog perioda, čime se dodatno olakšava vođenje evidencija i usklađivanje sa novim propisima.
  5. Storniranje računa – Pravilnik sada omogućava poreskim obveznicima da storniraju račune i avanse uz odgovarajuću korekciju PDV-a, a precizirani su uslovi pod kojima se storniranje može izvršiti, kao i obaveza vođenja posebne evidencije o ovim promenama.
Podelite

Scroll