Pravilnik o uređivanju, upravljanju, odlaganju i deponovanju građevinskog otpada

Objavljeno
15/10/2024
Objavljeno u
Vesti

Pravilnik o uređivanju, upravljanju, odlaganju i deponovanju građevinskog otpada u toku izvođenja radova („Sl. glasnik RS“ br. 81/2024, „Pravilnik“) stupa na snagu 18.10.2024. godine i ima za cilj smanjenje količine građevinskog otpada koji se odlaže na deponije, a ima veliki potencijal za reciklažu i ponovnu upotrebu.

Građevinski otpad je otpad koji nastaje u toku izvođenja građevinskih radova, prilikom izgradnje, rušenja, uklanjanja objekta ili dela objekta, kao i prilikom iskopa nastali izvođenjem ovih radova.

Pravilnik uvodi nove obaveze koje se odnose na upravljanje građevinskim otpadom, za fizička i pravna lica u toku izvođenja radova, odnosno konkretno:

  • Vlasnik građevinskog otpada, odnosno lice na koje je vlasnik ugovorom preneo vlasništvo nad građevinskim otpadom dužan je da sačini plan upravljanja građevinskim otpadom, koji mora biti u skladu sa primenljivim propisima i mora biti odobren od strane nadležnog organa.
  • Kada je u pitanju uklanjanje objekta, vlasnik objekta je dužan da pre početka izvođenja radova, obavesti pisanim putem izvođača radova o svim relevantnim informacijama za postupanje sa građevinskim otpadom (vrsti materijala, vreme izgradnje itd.), koji na osnovu dobijenih podataka sačinjava plan upravljanja otpadom u toku izvođenja radova na rušenju objekta ili dela objekta.
  • Investitor je dužan da izvođaču radova dostavi plan upravljanja otpadom sa rešenjem o saglasnosti nadležnog organa, dok je izvođač dužan da u periodu izvođenja radova čuva plan i primenjuje sve mere sadržane u istom.
  • Odgovorni izvođač radova upisuje sve podatke iz plana upravljanja otpadom u građevinski dnevnik u skladu sa Pravilnikom o sadržini i načinu vođenja knjige inspekcije, građevinskog dnevnika i građevinske knjige („ glasnik RS“, br. 96/2023).
  • Obavezu dostavljanja dokumenta o kretanju građevinskog otpada iz člana 158. stav 5 Zakona o planiranju i izgradnji, imaju samo investitori koji imaju rešenje o građevinskoj dozvoli izdato nakon 4. avgusta 2023. godine. Izuzetno, navedenu obavezu nemaju investitori u slučaju da 50 kilometara u odnosu na lokaciju izgradnje otpada ne postoji licencirani operater postrojenja za tretman odnosno skladištenje otpada u kom slučaju su dužni da, uz zahtev za izdavanje rešenja o upotrebnoj dozvoli, nadležnom organu dostave izjavu o tome.

Pravilnikom je propisana obaveza fizičkih i pravnih lica iz čl. 5. i 7. Pravilnika, da usklade svoje poslovanje sa odredbama Pravilnika u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog pravilnika, odnosno do 18. aprila 2025. godine.

Podelite

Scroll