Strategija razvoja veštačke inteligencije za period 2024 – 2030.

Objavljeno
23/07/2024
Objavljeno u
Vesti

Vlada Republike Srbije objavila je novu Strategiju razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period od 2024 – 2030. godine („Strategija“) koja se fokusira na unapređenje privrede i društva kroz primenu veštačke inteligencije (VI), uz regulaciju etičkih aspekata i minimiziranje mogućnosti zloupotrebe. Dokument postavlja temelje za dalje napredovanje u oblastima obrazovanja, nauke, ekonomije, javnih usluga i bezbednosti.

Strategija je u skladu sa zakonodavstvom Srbije, uključujući zakon o zaštiti podataka o ličnosti, zakon o osnovama sistema obrazovanja, zakon o dualnom obrazovanju, zakon o visokom obrazovanju, zakon o nauci i istraživanjima, zakon o inovacionoj delatnosti, zakon o informacijskoj bezbednosti i druge relevantne zakone. Pravna regulativa omogućava siguran, etički i pravno usklađen razvoj VI.

Srbija je već 2019. godine usvojila strategiju razvoja VI, postavivši temelje za integraciju VI u obrazovanje, nauku, ekonomiju i javne usluge. Instituti, tehnološki parkovi i saradnja sa međunarodnim partnerima igraju ključnu ulogu u daljem razvoju. Infrastruktura, poput Državnog data centra i Nacionalne platforme za VI, omogućava skladištenje i obradu velikih količina podataka, što je ključno za razvoj VI.

Nova Strategija postavlja ciljeve za nastavak razvoja VI u Srbiji, prilagođavajući se globalnim trendovima i potrebama domaće ekonomije i društva. Prioriteti uključuju unapređenje obrazovanja, razvoj inovacija, primenu VI u javnim uslugama i etičku upotrebu VI. Cilj je da Srbija postane lider u regionu u oblasti VI, stvarajući podsticajno okruženje za inovacije i privlačenje investicija.

Strategija predstavlja sveobuhvatan pristup razvoju veštačke inteligencije u Srbiji, oslanjajući se na postojeće resurse i infrastrukturu, uz fokus na kontinuirani napredak i prilagođavanje globalnim standardima. Radi sprovođenja Strategije, pripremaju se akcioni planovi za period od tri godine, dok je za koordinaciju i praćenje sprovođenja Strategije zaduženo Ministarstvo. Uskoro se očekuje usvajanje Zakona o veštačkoj inteligenciji koji će definitivno regulisati njen pravni okvir i tako omogućiti sveobuhvatno sagledavanje svih aspekata VI.

Podelite

Scroll