Program podsticanja preduzetništva za početnike u poslovanju i mlade

Objavljeno
16/07/2024
Objavljeno u
Vesti

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i mlade u 2024. godini (u daljem tekstu: „Uredba“) koji sprovodi Ministarstvo privrede (u daljem tekstu: „Ministarstvo“) u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije (u daljem tekstu: „Fond“).

Uredbom se planira raspodela 100 miliona dinara, koja sredstva su namenjena za sprovođenje Programa i predstavljaju de minimis pomoć, odnosno namenska bespovratna sredstva, od ukupnog iznosa od 2 milijarde dinara, koliko je Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2024 godinu („Sl. glasnik RS“, br. 92/2023) planirano za realizaciju projekta Podrška razvoju preduzetništva.

Bespovratna sredstva opredeljena Programom namenjena su:

  • novoosnovanim preduzetnicama, mikro i malim privrednim društvima koji su registrovani kod Agencije za privredne registre, najranije od 01.01.2022. godine – „korisnici početnici“,
  • novoosnovanim preduzetnicama, mikro i malim privrednim društvima koji su registrovani kod Agencije za privredne registre, najranije od 01.01.2019. godine, čiji je osnivač/zakonski zastupnik/ostali zastupnik fizičko lice starosti do 35 godina –  „korisnici mladi“, pri čemu u privrednom društvu sa više vlasnika, većinski udeo mora da pripada jednom ili više fizičkih lica starosti do 35 godine (minimum 51%), odnosno u privrednom društvu sa više zakonskih zastupnika i poslovođa, svi moraju biti fizičko lice starosti do 35 godina.

Korisnici početnici koji zadovolje uslove Programa, mogu da ostvare bespovratna sredstva u iznosu do 30% vrednosti ulaganja, odnosno 40% za privredne subjekte koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti  u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju.

Korisnici mladi koji zadovolje uslove Programa, mogu da ostvare bespovratna sredstva u iznosu do 40% vrednosti ulaganja, odnosno 50% za privredne subjekte koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju.

Sredstva opredeljena Programom namenjena su za:

  • kupovinu mašina/opreme/alata, nove računarske opreme i softvera i vozila koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda, repromaterijala i sirovina i drugih transportnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i pružanje usluga (novih ili polovnih, ne starijih od pet godina);
  • tekuće održavanje, adaptaciju poslovnog i/ili proizvodnog prostora do iznosa od 1.000.000,00 RSD, od ukupnih sredstava za investiranje, bez obzira da li je objekat u kome se sprovode aktivnosti tekućeg održavanja u zakupu ili u vlasništvu podnosioca zahteva;
  • operativne troškove, koji mogu da učestvuju najviše do 25% u strukturi ukupnog ulaganja za koja se potražuju sredstva Fonda.

Program se realizuje tako što Ministarstvo raspisuje javni poziv za podnošenje zahteva za dodelu bespovratnih sredstava koji se objavljuje u najmanje jednom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije, koji je otvoren sve dok iznos traženih sredstva ne premaši iznos raspoloživih sredstva za 35%, najkasnije do 31 decembra 2024. godine.

Svi zainteresovani imaju pravo da podnesu samo jedan zahtev za dodelu bespovratnih sredstava po ovom Programu, dok se drugi zahtev može podneti, u toku trajanja javnog poziva, samo u slučaju da je prvobitni zahtev odbijen.

Podelite

Scroll