Zakon o privremenom izdržavanju dece iz Alimentacionog fonda

Objavljeno
27/08/2024
Objavljeno u
Vesti

U svetlu nedavno pokrenutih zakonodavnih promena, jedan od propisa čiji je predlog u skupštinskoj proceduri je Zakon o privremenom izdržavanju dece iz Alimentacionog fonda (“Zakon”), koji je ušao u skupštinsku proceduru Republike Srbije u julu 2024. godine. Ovaj Zakon ima za cilj uspostavljanje Alimentacionog fonda kao državne institucije koja bi obezbedila privremenu finansijsku pomoć deci čiji roditelji ne ispunjavaju svoje alimentacione obaveze. 

Zakon predviđa da deca, do svoje 18. godine, mogu ostvariti pravo na izdržavanje iz Alimentacionog fonda u slučaju da roditelj, koji je obavezan pravnosnažnom sudskom presudom, ne isplati alimentaciju u roku od dva meseca. Sredstva za finansiranje fonda obezbeđivala bi se iz državnog budžeta, a postupak ostvarivanja prava bio bi pokrenut od strane roditelja ili staratelja koji živi sa detetom, ili po službenoj dužnosti od strane organa starateljstva​. 

Postupak za ostvarivanje prava na privremeno izdržavanje bio bi vođen u skladu sa pravilima upravnog postupka, pred nadležnim Centrom za socijalni rad, u opštini prebivališta deteta. Hitnost postupka je prioritet, s obzirom na to da se odnosi na prava deteta. Privremena isplata iz fonda trajala bi sve dok roditelj ne počne da ispunjava svoju obavezu ili dok dete ne navrši 18 godina​. 

Ovaj Zakon predstavlja značajan korak u zaštiti prava dece i samohranih roditelja, posebno u situacijama kada dužnici izbegavaju svoje obaveze. Prema dostupnim podacima, u Srbiji je veliki broj roditelja, pretežno očeva, koji ne ispunjavaju alimentacione obaveze. Godišnje se podnese nekoliko hiljada krivičnih prijava zbog nedavanja izdržavanja, a ovaj Zakon bi mogao olakšati pristup deci potrebnim sredstvima dok se ne reši naplata alimentacije​. 

Očekuje se da će Zakon biti razmatran u narednim mesecima, uz potencijalno usvajanje do kraja godine.  

Podelite

Scroll